Schoonmaken trap 2

16/06/2023

Uitkijken geblazen met het gebruik en poetsen van trappen

De trap op, de trap af, het is zo evident dat we er niet meer bij stilstaan. En ook het schoonmaken van trappen is je vast niet vreemd. En toch … Het is niet omdat iets vanzelfsprekend is, dat er geen gevaren aan verbonden zijn. In deze blog geven we je graag wat belangrijke tips mee, zodat elke trap in huis wat meer aandacht van je krijgt. Better safe than sorry!

Wees steeds geconcentreerd

Een ongeluk schuilt in een klein hoekje. Een val van hoogte valt nooit uit te sluiten, maar bellen of appen op een trap is uit den boze. Het verhoogt het risico op een val. Gebruik ook steeds de leuning en draag geen al te zware voorwerpen van of op de trap. Zelfs wanneer je een stofzuiger draagt, moet het altijd mogelijk zijn met één hand de leuning vast te houden en laat deze pas los wanneer je helemaal beneden bent.

Houd ook steeds de treden in de gaten. Zo word je niet verrast door een obstakel, een beschadigde trede en omzeil je treden van verschillende hoogte. Zorg er ook voor dat je zicht niet wordt belemmerd door een voorwerp dat je vast hebt.

Enkele tips om veilig de trap te gebruiken en te poetsen

Maak je de trap schoon, of verplaats je je naar een ander verdiep dan kun je rekening houden met volgende aandachtspunten:

  • Neem trede per trede als je de trap gebruikt. Sla geen treden over en gebruik de trap rustig (niet lopen).
  • Duisternis of schemer? Doe steeds het licht aan als je de trap gebruikt en/of reinigt. Zo kan je steeds zien waar je je voeten plaatst.
  • Het stofzuigen van de trap doe je beter niet met een al te zware en grote stofzuiger. Vaak is een handstofzuiger een stuk praktischer en veiliger. Zelfs een kruimeldief kan praktisch zijn.
  • We kunnen het niet genoeg herhalen: houd steeds de leuning van de trap met één hand vast. Heb je je handen vol, zet dan een aantal spullen neer en loop twee keer.
  • Zorg dat de trap niet nat is en draag geen schoenen met gladde zolen. Dat is vragen om slippertjes.
  • Laat je ook zeker niet afleiden door bijvoorbeeld je smartphone. Laat deze in je tas steken tijdens het poetsen. Beter een berichtje of een telefoontje gemist dan een trede.

Voel je je niet comfortabel bij het schoonmaken van de trap of merk je gebreken aan de trap? Kaart dit aan bij je gezin. Zo poets je zelf veilig de trap, maar ook het gezin zal je dankbaar zijn.

Toch een ongelukje op de trap?

Heb je toch een ongeluk voor op de trap bij een gezin, licht dan zo snel mogelijk je consulent in op je kantoor. Op die manier kunnen we snel schakelen en het arbeidsongeval aangeven.

Meer weten?

Wens je meer te weten over de gevaren, een bijkomende opleiding of zit je nog met vragen over voorzorgsmaatregelen? Contacteer ons, we vertellen je er graag meer over.

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief!