Kopie van gevaar 800 x 350 px

22/08/2023

Chemische producten: Wat wel, wat niet?

Een gouden tip, spring er altijd voorzichtig mee om! Safety First!

Bij Blink vinden we veiligheid en gezondheid van de huishoudhulpen één van onze prioriteiten, het veilig omspringen met schoonmaakproducten is dan ook ontzettend belangrijk. Meteen de reden waarom we bij Blink hierin investeren en onze huishoudhulpen goed opleiden en informeren.

De labels van poetsproducten? Houd er je aandacht bij!

De labels van elk poetsproduct zijn voorzien van universele symbolen. Ontvlambaar, giftig, gezondheidsgevaarlijk, schadelijk en irriterend, bijtend, … Welk poetsproduct je ook gebruikt, voorzichtigheid en veilige omgang gaan altijd voor. Je kan best elke keer even het label bekijken zodat je kan inschatten welke gevaren er zijn. Is er geen etiket aanwezig, dan kan het product niet gebruikt worden!

Bij Blink werken we er actief aan om onze huishoudhulpen te begeleiden en veilig te laten werken. Twijfel je of je een product veilig kan gebruiken, contacteer dan je consulent, deze staat klaar om je verder te helpen.

Investeren in productkennis

Onze consulenten investeren veel tijd in het bijbrengen van productkennis. Regelmatig gaan er ook formele opleidingen door waar veilig werken ook op het menu staat. Daarbij wordt dieper ingegaan op de reële gevaren en hoe verstandig om te springen met de gebruikte middelen.

Verder krijgt elke huishoudhulp bij de opstart ook onze onthaalbrochure mee. Een handige tool waarin de nadruk wordt gelegd op veilig werken en alle labels nog eens netjes op een rijtje worden gezet. Deze tips van de onthaalbrochure kan je binnenkort ook raadplegen in de Blink-applicatie Beau.

Concrete tips om verstandig met gevaarlijke producten aan de slag te gaan

  • Werk je met een verstuiver, verstuif dan op een doek niet in de lucht.
  • Verlucht de werkruimte goed.
  • Meng nooit verschillende schoonmaakmiddelen met elkaar! Dit kan gevaarlijke reacties uitlokken.
  • Gebruik steeds handschoenen bij het poetsen. Zeker bij de producten waar dit aangegeven is op het etiket, bij het poetsen van en rond de wc, … Maar draag deze niet langer dan nodig om irritatie van zweterige handen tegen te gaan.
  • Gebruik de juiste dosis. Te veel schoonmaakmiddel is nooit goed en heeft een slechter resultaat tot gevolg.
  • Bekijk steeds grondig het etiket en houd rekening met de aanbevelingen. Via deze link ontdek je waar elke afbeelding voor staat.https://www.health.belgium.be/...


Wat raden we af?

Bij Blink is het gebruik van bijtende producten, oplosmiddelen, ontvlambare producten, producten met explosiegevaar, chloor, ammoniak en zware ontkalkers verboden. Ook corrosieve producten, producten die op lange termijn schadelijk zijn voor de gezondheid, en producten met javel zien we liever niet. Verder bevelen we ecologische schoonmaakproducten van harte aan. Niet alleen zijn ze beter voor het milieu, ook de gezondheid van de huishoudhulp vaart er wel bij.

Extra opleidingen mogelijk

Wens je als huishoudhulp een extra opleiding over het omgaan met chemische producten? Ook dat kan perfect. We geven immers niet enkel klassikale opleidingen, we gaan ook met individuele huishoudhulpen aan de slag.

Wil jij meer weten over onze aanpak of wil je als huishoudhulp meer weten over het correcte gebruik van chemische producten en schoonmaakmiddelen? Contacteer de consulent op je kantoor.

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief!