Voorstel kaartje slapen NL 2

15/06/2023

5 tips om beter te slapen

Een goede nachtrust? Onontbeerlijk!

Goed slapen is essentieel om fit aan de dag te beginnen, je te kunnen concentreren en voor je gezondheid in het algemeen. Een slaapmasker kan zeker een steentje bijdragen aan een goede nachtrust, maar er zijn uiteraard ook meer fundamentele oplossingen. Welke dat zijn? Wij zetten graag enkele slaaptips voor je op een rijtje.

Tip 1 l Ga voor een vast slaapritme

De ene dag om 22u onder de wol om de nacht erna na het bingewatchen van een serie pas om half één onder de wol te kruipen? Geen goed idee. Een vast slaappatroon werkt beter, zeker als je een slechte slaper bent. Probeer je zoveel mogelijk aan vaste uren te houden, ook in het weekend. Wat langer liggen luieren kan een negatieve impact hebben op de rest van je week …

De gewoonte om te dutten overdag? Dat doe je maar beter niet, tenzij het om een powernap van niet meer dan 15 minuten gaat.

Tip 2 l Blijf niet liggen woelen

Na 20 minuten draaien en keren in je bed nog niet in slaap? Sta weer op. Lees een boek, stap wat rond en probeer tot rust te komen op een andere manier. Ga pas weer naar bed als je je slaperig voelt.

Tip 3 I Probeer het eens met yoga of een warm bad

Op je postkaart stond het al, vermijd het blauwe licht van zowel je smartphone, tv als tablet een uurtje voordat je gaat slapen. Wat dan wel kan bijdragen tot een goede slaap? Lees een boek, neem een heerlijk warm bad of doe wat ontspannen aan yoga. Zit je met wat zaken in je hoofd? Schrijf ze van je af voor je je bed in kruipt. Maak indien nodig ook al een to-do lijstje voor de volgende dag, weer een zorg minder om van wakker te liggen.

Tip 4 l Werk je niet in het zweet voor je gaat slapen

Sporten is gezond, maar sport niet te stevig voor je je bed in duikt. Ga je sporten, doe dit dan bij voorkeur in de vroege namiddag. Zo stopt het bloed tijdig met stevig met pompen, ebt de adrenaline weg en kun je makkelijker de slaap vatten.

Tip 5 l Maak het helemaal donker

Doe de gordijnen helemaal dicht en zorg ervoor dat je slaapkamer zo donker mogelijk. Hierbij komt je slaapmasker uiteraard ook van pas. Totale duisternis zorgt ervoor dat je vaster en dieper slaapt.

Heb je een fundamenteel probleem met slapen, dan kan een bezoekje aan de slaapkliniek wonderen doen. Hier wordt jouw slaappatroon in kaart gebracht, waarna oplossingen aangereikt kunnen worden.

Zelf nog andere tips of zaken die voor jou werken? Laat het ons gerust weten. Wij wensen je alvast veel plezier met je slaapmasker en wensen jou alvast heel wat goede nachten toe.

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief!